Reanimatie in stappen

Onderstaande afbeeldingen en beschrijvingen gelden als een geheugensteuntje voor mensen die een reanimatiecursus hebben gevolgd.

Stichting Rijens Hart wijst erop dat het volgen van een reanimatiecursus noodzakelijk is om deze handelingen in de praktijk correct te kunnen uitvoeren en dat daarom een jaarlijkse nascholingsles gewenst is.
 
Stap 1: Controleer het bewustzijn door het slachtoffer aan te spreken en voorzichtig aan de schouders te schudden. Geen reactie? Roep om hulp.
 

Stap 2
: Open de luchtweg. Controleer de ademhaling door 10 seconden te kijken of de borstkas omhoogkomt, te luisteren aan de mond en neus of je ademgeluiden hoort, en te voelen met je wang of het slachtoffer ertegenaan ademt. Ademhaling afwezig, niet normaal of je twijfelt?
 

Stap 3
: Start de reanimatie met 30 hartmassages. Zorg voor een harde ondergrond. Zet de hiel van je hand op het midden van de borstkas van het slachtoffer. Zet je andere hand erop en zorg dat je vingers vrij zijn van de borstkas. Strek je ellebogen en breng je schouders zo ver naar voren dat ze recht boven je handen op de borstkas van het slachtoffer zijn. Druk dan het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in. Laat het borstbeen volledig terugveren, maar haal je handen niet weg. Doe 30 hartmassages. Houd een tempo aan van 100 tot 120 keer per minuut.
 

Stap 4
: Beadem 2 keer. Kantel het hoofd naar achteren en til de kin met 2 vingertoppen op. Knijp de neus dicht met duim en wijsvinger van de hand die op het voorhoofd ligt. De mond zal openvallen. Plaats je lippen over de mond van het slachtoffer en sluit die goed af. Adem gedurende 1 seconde goed uit in de mond van het slachtoffer. Kijk vanuit je ooghoek of de borstkas omhoogkomt, als  bij een normale ademhaling. Geef in totaal 2 beademingen. Tussendoor de mond van het slachtoffer vrijmaken zodat de ingeblazen lucht er uit kan.
 

Stap 5
: Geef na 2 beademingen weer direct 30 hartmassages en wissel 30 hartmassages steeds af met 2 beademingen totdat iemand met een AED (Automatische Externe Defibrillator) arriveert en/of totdat ambulancezorgverleners de reanimatie van je overnemen.